Masdevallia amabilis

Bron: Orchi

Masdevallia amabilis

Masdevallia amabilis is een gemakkelijk te kweken miniatuurorchidee.

 

Masdevallia amabilis maakt deel uit van de familie Orchidaceae, sub-familie Epidendroideae, stam Epidendreae, sub-stam Pleurothallidinae, genus Masdevallia.

Beschrijving:

Masdevallia amabilis is een miniatuur orchidee, koud- tot warmgroeiend, terrestrisch of lithofytisch.

Ze heeft geen pseudobulben maar een zeer korte, onopvallende secundaire steel, omhuld door 2-3 korte buisvormige membraanmantels. De bladeren zijn rechtopstaand, leerachtig, langwerpig en spits met een diepe groef in het midden.

De bloemsteel is opstaand, liggend of horizontaal, slank, tot 30 cm lang. De bloem is solitair en varieert van kleur van wit tot paars.

Nomenclatuur:

Synoniemen:

Masdevallia amabilis f. flammula, Masdevallia amabilis var. lineata, Masdevallia flammula

Etymologie:

Masdevallia is vernoemd naar Jose Masdevall, een arts en botanicus aan het hof van koning Karel III van Spanje.
Amabilis: van de Latijnse amabilis (geliefd)

Oorsprong:

Noord-Peru

Habitat:

Rotsen in volle zon op grote hoogten, 2.000-5.300 m hoogteVerzorging:

Temperatuur:

Dagtemperatuur: 15-25 °C
Nachttemperatuur: 11-14 °C
Zorg voor een duidelijk verschil tussen dag- en nachttemperatuur om de bloei te bevorderen.

Licht:

Moet veel licht hebben om regelmatig te bloeien.

De bladeren moeten fel groen zijn: bij te veel licht worden ze geel en bij te weinig licht donkergroen.

Water:

In het algemeen mag het medium niet uitdrogen. De waterkwaliteit is erg belangrijk: Masdevallia is enorm gevoelig voor zouten in het water. Gebruik dus zeker geen water dat werd behandeld door een waterverzachter. Indien je water te veel mineralen bevat, geef dan regelmatig een douche om de mineralen uit te spoelen.

De wortels moeten steeds vochtig maar niet nat zijn. Het beste geef je elke ochtend een beetje water dat ‘s avonds moet uitgedroogd zijn.

Hygrometrie:

Ideaal is 70-90 % luchtvochtigheid. Volwassen planten kunnen het met minder stellen maar de groei en bloei zijn dan veel trager.

Een schaal met water of benevelen met een spuit is niet doeltreffend genoeg. Het is beter om hem te kweken in een afgesloten groeiruimte maar waar voldoende luchtcirculatie aanwezig is.

Substraat:

Masdevallia kan worden geteeld in een vochtige mix van fijne schors of sfagnum mos of gemonteerd op een houten stronk of stokken. Ze zijn gebaat bij een goede luchtcirculatie.

In grotere potten mag men een grovere mix gebruiken maar dan moet de bovenlaag toch liefst nog uit de fijnere mix van sparrenschors en sfagnum bestaan.

Ze zijn ook uitermate geschikt om op hydrocultuur te kweken.

Kunstmest:

Geef wekelijks universele vloeibare mest voor kamerplanten maar verdun tot 1/8 in vergelijking met de aangeraden verdunning.

Verpotten:

Verpot jaarlijks om te voorkomen dat het substraat verrot, Masdevallia verdraagt dit niet.

Bloei:

De bloei duurt ongeveer 2 weken. Wanneer de bloemsteel gevormd wordt, draai je de pot beter niet meer zodat steeds dezelfde kant naar het licht toegekeerd is.

Het vergelen en afvallen van de bloemknoppen voor de bloei is meestal te wijten aan te hoge temperatuur of te droge lucht.

Vermeerdering:

Delen:

De plant heeft een wortelstok. Wanneer de plant volwassen is mag men deze wortelstok delen en de planten apart oppotten.