Wolluis (Pseudococcidae)

Wolluis (Pseudococcidae)

Schildluizen zijn een groep van insecten die zich kenmerken door een week lichaam en een hard of zacht pantser. Ze leven parasitair op planten, zuigen het sap en scheiden een voor de plant giftige, plakkerige stof af.

Ze bevinden zich aan de onderkant van de bladeren langs de nerven en op de stengels of stam van de plant waar ze vaak onopgemerkt blijven omdat ze op het eerste zicht op knoppen of vergroeiingen lijken.

Enkel de larven verplaatsen zich maar eens ze een geschikt plekje gevonden hebben blijven schildluizen er zitten.
Wanneer een plant besmet is verliest hij zijn kracht en sterft tenslotte af. De aangetaste plantdelen vergelen, misvormingen treden op en de groei wordt belemmerd.

Schildluizen is een verzamelnaam voor verschillende luizen met zacht lichaam en een schild. Er zijn zo’n 8.500 soorten schildluis.

Dopluis:

Dopluizen zien eruit als groene of bruine dopjes. Ze scheiden honingdauw af. Dopluizen hebben een hard pantser.

Echte schildluis:

De echte schildluizen zien er uit als wollige witte pluisjes die aan de stengels en onderzijde van het blad kleven. Schildluizen hebben een zacht pantser.

Wolluis:

Wolluizen lijken op schildluizen, hetzij wollige witte pluisjes, maar zij scheiden honingdauw af. Wolluizen hebben een zacht pantser.

Ecologische bestrijding:

Door hun schild zijn schildluizen moeilijk met klassieke insecticiden te bestrijden.Mechanische bestrijding:

Bij lichte plaag kan je de schildluizen doodknijpen en met je nagel van de plant afkrabben maar dit is natuurlijk niet zo leuk.

Bij hevige plaag kan je de plant met een sterke waterstraal bespuiten maar dit is vooral geschikt voor houtige en stevige planten.

Indien de plant niet te groot is en in pot staat, kan je gewoon de hele pot met plant onderdompelen in water en laten staan tot de schildluizen verdronken zijn.

Coccus hesperidum

Coccus hesperidum

Huishoudmiddelen:

Aanstippen met alcohol:

Wat ik de makkelijkste manier vind is een watje doordrenken met alcohol (ontsmettingsalcohol maar ook gin of wodka mogen gebruikt worden, gebruik echter geen zoete alcoholische dranken daar deze voor schimmel kunnen zorgen). Dop hiermee de schildluizen aan en na 10-20 seconden kan je ze er met het watje zo afwrijven.

Ik hoor dat men soms aanraadt om de schildluizen te lijf te gaan met een wattenstaafje gedrenkt in alcohol maar geloof me, dan ben je uren bezig. De alcohol verdampt snel, je gebruikt dan een groot aantal wattenstaafjes, de schildluis wordt niet goed bedekt door de alcohol en is niet zo makkelijk te verwijderen met het wattenstaafje, het is dus minder doeltreffend dan een watje.

Bestuiven met zeepmengsel:

Bereid een oplossing van 20 ml keukenolie, 1 koffielepel afwasmiddel en 250 ml water. Goed schudden en aanvullen met water tot 2 l, nogmaals goed schudden. Doe dit zeepmengsel in een plantenverstuiver en verstuif hiermee wekelijks de
plant tot de plaag is verdwenen.

Commercieel insecticide op basis van pyrethrine:

Pyrethrine is een natuurlijk insecticide dat door Pyrethrum (vandaar de naam) oftewel Chrysanthemum soorten wordt geproduceerd. Het is een neurotoxine dat schadelijk is voor insecten, licht toxisch voor vissen maar niet voor zoogdieren.

Pyrethrine mag daarom in de biologische landbouw worden gebruikt.

Het grootste probleem is dat het toxisch is voor alle insecten, ook de nuttige zoals bijen. Het gebruik beperkt je dus liefst tot kamer- en serreplanten.

Natuurlijke vijanden:

Het is ook mogelijk om schildluis te bestrijden met zijn natuurlijke vijanden, waaronder zekere lieveheersbeestjes en andere schildluisetende insecten, maar dit is eerder voor de landbouw en niet echt praktisch voor bestrijding op kleine schaal.