Passiflora caerulea

Bron: Kuribo

Passiflora caerulea

Het geslacht Passiflora, bekend als Passiebloem of Passievrucht, maakt deel uit van de familie van de Passifloraceae en omvat meer dan 500 soorten.

Het zijn klimplanten die zich door middel van ranken aan om het even welke steun hechten: boom, klimrek, hek…

De bloemen zijn gewoonweg spectaculair en werden door de missionarissen in Zuid-Amerika gebruikt om de Passie van Christus uit te leggen aan de inboorlingen:

 • de tien kelkbladen symboliseren de tien apostelen
 • de kroon symboliseert de doornenkroon
 • de vijf meeldraden staan voor de vijf wonden van Christus
 • de drie stigmata vertegenwoordigen de drie nagels van het kruis
 • de uiteinden van de bladeren symboliseren de lans
 • de ranken symboliseren de geseling
 • de witte en blauwe kleur symboliseren de hemel en de zuiverheid

Naast de pracht van de bloemen is ook het blad zeer elegant en mooi helder groen. De bladeren zijn meestal twee-of drielobbig.

De stengels kunnen 4 tot 5 m lang worden.

Sommige soorten, zoals Passiflora edulis, produceren eetbare vruchten met delicaat en licht zuur vruchtvlees dat geschikt is voor het maken van sap of sorbets.

Verspreiding:

Passiflora’s zijn afkomstig uit de tropische regio’s van het Amerikaanse continent, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Geen enkele soort komt oorspronkelijk uit Europa, maar sommige soorten, zoals Passiflora caerulea, hebben zich aangepast en groeien nu in het wild in Spanje.

Passiflora incarnata

Passiflora incarnata

Ecologie:

Bestuiving is zeer gevarieerd, afhankelijk van de soort: bijen, kolibries, vleermuizen en wespen. Sommige soorten zijn zelfbestuivend.

De Passiebloemen zijn een belangrijke bron van nectar voor veel insecten. Ze dienen als belangrijkste voedselbron voor tal van larven van vlinders en motten.

Om bepaalde soorten vlinders te beletten te veel eieren te leggen hebben sommige soorten van Passiflora knoppen met de grootte en kleur van de eieren van deze nachtvlinders wat hen leidt te geloven dat ze meer eitjes hebben gelegd dan in werkelijkheid.

Andere soorten scheiden een voedzame vloeistof die mieren aantrekt die de plant ontdoen van ongedierte.

Passievrucht:

De Passiebloem produceren eetbare vruchten die rond of langwerpig zijn, 5 cm tot 20 cm lang en 2,5 cm tot 5 cm breed.

Passievrucht of Grenadille (Passiflora edulis): is de best gekende soort in Europa. De vrucht is rond en meet ongeveer 5 cm in diameter. De huid is paars en het vruchtvlees oranje. Hij wordt gekweekt in het Caribisch gebied, Zuid-Florida en Zuid-Afrika. Hij wordt doorgaans gebruikt voor de bereiding van vruchtensappen.

Sweet grenadilla (Passiflora ligularis): is een andere soort die ook vrij wijdverspreid en vrij groot is. De vrucht is ongeveer 20 m lang en 15 cm breed. Hij wordt vers of als sap genuttigd.

Maypop (Passiflora incarnata): deze soort is sterker en verdraagt tot -4 °C. Het bovengrondse deel sterft af bij vorst maar uit de voet herneemt de plant weer het volgend voorjaar in mei, vandaar de naam Maypop. De vrucht is geel, zacht en heeft de grootte van een ei.

Markoeza of passievrucht (Passiflora quadrangularis): waarschijnlijk de grootste van passievruchten. Het zo’n 30 cm lang zijn en enkele kilo’s wegen. De vrucht is geel wanneer ze rijp is en vierhoekig. Gegeten als fruit wanneer ze rijp is of als groenten wanneer ze nog groen is.

Banana passievrucht (Passiflora tripartita var. Passiflora mollissima en tarminiana): zeer langgerekte groenten en sinaasappelen.

Passiflora quadrangularis

Passiflora quadrangularis

Medicinaal gebruik:

Passiflora wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan medische behandelingen:

 • slapeloosheid
 • epilepsie
 • hysterie
 • depressie
 • angstaanvallen
 • ontsteking…

Verzorging:

Bodem:

Passiflora neemt genoegen met eender welke bodem, behalve woestijnbodems of zeer alkalische bodems.

Standplaats:

Zij verkiezen een zonnige locatie, zoals een muur of raam op het zuiden, maar ze kunnen het doen met een lichte standplaats of halfschaduw.

Water:

Passiflora moet overvloedig begoten worden tijdens het groeiseizoen. In de winter kunnen de gietbeurten sterk verminderen maar moet een goede bodemvochtigheid gehandhaafd blijven.

Voeding:

Tijdens de groeiperiode gebruikt u het best een vloeibare meststof die in water moet verdund worden en voedt u de plant minstens tweemaal per maand, liefst één keer per week. In de winter moet de meststof sterk verminderd worden: 1 keer per maand is voldoende.

Passiflora subpeltata

Passiflora subpeltata

Snoei:

De stengels die minder krachtig groeien kunnen worden gesnoeid alsook de stengels die te groot geworden voor de beschikbare ruimte.
Het is soms goed om de plant volledig terug te snoeien om hem met hernieuwde kracht weer te laten groeien

Klimsteun:

Passiflora heeft ondersteuning nodig voor het klimmen: een poort, een hek, hekwerk, bamboestokken… Hij hecht zich vast door ranken die zich om de steun winden.

Bevordering van de bloei:

Als we de Passiflora in een grote pot kweken dan zullen de wortels en de plant zich beter ontwikkelen maar dit gebeurt ten nadele van de bloei.

Door hem in een kleinere pot te kweken is hij enigszins verkrampt en zal hij zich bedreigd voelen en meer bloemen produceren om de voortplanting te bevoordelen.Vermeerdering:

Voortplanting is meestal door zaad, stekken of marcotteren. De zaden behouden hun kiemkracht ongeveer 1 jaar. Hoe verser ze zijn, hoe sneller ze zullen ontkiemen.

Zaaihandleiding:

 • week de zaden 1 of 2 dagen in lauw water: in een thermosfles of in een pot boven een verwarming of andere vrij warme plaats, in een verwarmde mini-kas of aquariumbak met verwarming
 • zaai in lichte teelaarde en bedek met een laagje teelaarde van dezelfde dikte als het zaad
 • maak vochtig
 • zaai de zaden in een pot dat je in een aquarium, minikas of plastic zak of ziplock zakje doet en sluit de pot of zak af zodat het vocht niet te gauw verdampt
 • hou een temperatuur van 20-25 °C
 • zaailingen kunnen verpot worden wanneer ze 2 of 3 blaadjes hebben, in eender welke grond, eventueel aangevuld met wat turf

Stekhandleiding:

 • de stekken worden genomen van verhoute stengels, dat wil zeggen half hard hout dat donkerder is, in tegenstelling tot de nieuwe scheuten die zacht en fel groen zijn
 • doe ze in een pot met teelaarde
 • maak vochtig
 • doe het geheel in een plastic zak
 • na een paar weken zullen wortels gevormd zijn

Boeken:

Plantenfiches per soort: